Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Neznámá superhvězda. Proč už koronavirus tolik nezabíjí

Co vědci zkoumají před předpokládaným podzimním návratem nemoci

Nevidíme žádný genetický důkaz, že by se virus stal méně nebezpečným. (Emma Hodcroft)
Nevidíme žádný genetický důkaz, že by se virus stal méně nebezpečným. (Emma Hodcroft)

Nový koronavirus, který již celosvětově nakazil více než 22 milionů lidí a přes tři čtvrtě milionu připravil o život, zůstává i po více než půlroce pandemie v mnoha ohledech záhadou. Stále nevíme, jak vznikl a kde získal mimořádnou schopnost napadat lidské buňky. K těmto otázkám přibyla v posledních týdnech další: proč v řadě zemí včetně Česka rychle přibývá nakažených, ale počet pacientů v nemocnicích neroste a umírá méně lidí než na jaře? Slábne virus – případně co jiného se oproti březnu a dubnu změnilo? Jako u mnoha jiných debat týkajících se nemoci covid-19, ani tady shoda mezi odborníky nepanuje. Správná odpověď přitom může signalizovat, co nás čeká na podzim.

Virus již neexistuje

V Česku je nyní zhruba 4800 aktuálně nakažených, což je o něco víc než během předchozího vrcholu epidemie v dubnu, kdy se život v zemi téměř zastavil (karanténní opatření se pak začala postupně uvolňovat od 20. dubna). Tehdy bylo ovšem v nemocnicích přes 400 lidí, z toho zhruba čtvrtina ve vážném stavu. Dnes se počty hospitalizovaných drží lehce nad stovkou, ve vážném stavu je mezi čtvrtinou a pětinou z nich. A zatímco v dubnu umíralo v průměru šest lidí denně, během srpna je to méně než dva lidé každý den.

„Podobně to teď vypadá v celé Evropě,“ píše v e-mailu rakouský virolog Norbert Nowotny. Důvody jsou podle něj tři. Zaprvé se ve světě rozšířil nakažlivější, ale pravděpodobně o něco méně nebezpečný kmen viru. Zadruhé se víc testuje, takže počty nakažených jsou vyšší prostě proto, že máme lepší přehled o situaci. Zatřetí se lépe daří chránit nejohroženější skupiny obyvatel, například v domovech seniorů.

Nejzajímavěji zní první důvod, který před časem zmiňovali i čeští hygienici a po nich premiér Andrej Babiš. Pokud virus zeslábl, lze doufat, že situace v druhé polovině roku by nemusela být tak zlá. Lékaři se obávají, že během podzimu a v zimě dojde k souběhu koronaviru a chřipky, kdy u čerstvě nakažených nebude bez testů možné poznat, kterou z obou nemocí mají. Nejčernější scénáře mluví o zahlcení ordinací, nemocnic i testovací kapacity a rychlém růstu počtu úmrtí na covid-19 – nemoc, která kromě plic dokáže napadnout i trávicí systém, srdce, játra, ledviny a část nervové soustavy.

Testy na letišti v Amsterdamu
Testy na letišti v Amsterdamu

Méně nebezpečný virus by dával víc šancí, že se pesimistické prognózy nenaplní. Jenže právě v tomto bodě se ocitáme v hodně nejistém terénu; že teď je SARS-CoV-2 už slabší, se sice traduje, existují ale i důkazy?

Teoreticky by se s virem skutečně mělo dít přesně to, o čem mluví Nowotny: přísná jarní opatření, karanténa, nošení roušek a další kroky ztížily původci covidu šíření, takže evoluční výhodu získal nakažlivější kmen a vytlačil ostatní. Zároveň je pro virus výhodné, když díky lehčímu průběhu nemoci zůstává stranou pozornosti; nakažení s mírnějšími příznaky hned nemíří do karantény nebo nemocnice a infikují víc lidí. Výhodu tedy mají nakažlivější a zároveň méně nebezpečné formy viru – a právě ony mohou převládnout.

Velkou pozornost vzbudili na jaře italští lékaři, když tvrdili, že slábnutí nemoci již jasně vidí v terénu. „V Itálii už virus reálně neexistuje,“ tvrdil koncem května v italské televizi Alberto Zangrillo, šéf intenzivní péče v jedné z milánských nemocnic. „Výtěry provedené během posledních deseti dní ukázaly virovou nálož, která byla kvantitativně absolutně zanedbatelná ve srovnání s tím, co jsme pozorovali před měsícem nebo dvěma.“ Italské ministerstvo zdravotnictví a Světová zdravotnická organizace (WHO) se ale proti těmto slovům vzápětí ohradily.

Studie zveřejněné v lékařském časopise Lancet pak nabídly alternativní vysvětlení: virová nálož, množství viru ve vzorku z těla infikovaného, je u covid-19 vyšší u pacientů s těžkým průběhem nemoci. Když epidemie v severní Itálii v zimě explodovala, zdravotnický systém se ocitl na pokraji kolapsu a do nemocnic se dostávaly jen nejhorší případy s masivním množstvím viru v těle. Na jaře se situace zlepšila a hospitalizováni byli častěji i lidé s lehčím průběhem. Odtud tedy méně viru ve výtěrech.

Pohled lékařů z nemocnic může proto být zavádějící a experti, kteří sledují genetiku viru, jej nesdílejí. „Virus je extrémně studovaný, je to superhvězda. Zkoumá ho spousta laboratoří, z infikovaných lidí získávají nové izoláty a sekvenují jejich genomy. A pokud vím, není nikdo, kdo by našel v genetickém kódu podstatnou změnu ovlivňující průběh nemoci. To by byl strašně důležitý objev, který by ve vědecké literatuře nezapadl,“ říká virolog Pavel Plevka z výzkumného centra CEITEC.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].