Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Cenzura v ÚSTR?

Spor o výklad komunismu konečně nabírá na zajímavosti

Mezi českými historiky panuje neklid. Svědčí o tom i nový spor o údajnou cenzuru v jedné z výrazných vědeckých institucí – Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Jeho zaměstnanci Ladislav Kudrna a František Stárek pokročili ve svém letitém výzkumu českého kulturního undergroundu a připravili knižní souhrn policejních represí proti lidem, kteří se kolem undergroundu během jeho existence třiceti let točili. Podle autorů jde o výsledek tradiční badatelské práce v archivech, podepřené Stárkovými bohatými vzpomínkami.

Problém nastal ve chvíli, kdy knihu doplnili úvodem. Ten totiž odkazuje na underground a represe jen velmi vzdáleně a vzbuzuje spíš pocit, že jde o účelové bití na poplach. Autoři využili příležitosti a varují před „akademickým revizionismem“, který pomalu, ale jistě opanovává český historický výzkum. Pro profesi to znamená méně bádání v archivech, méně popisování represe a naopak více teoretizování, interpretačních výkladů a důrazu na tzv. každodenní život za reálného socialismu s cílem dokázat, že lidé byli s minulým režimem spokojenější, než se dosud tvrdilo.

Vedení ÚSTR nechalo jako obvykle na knihu před jejím vydáním napsat odborné posudky, přičemž se v nich objevily výhrady právě vůči zmíněnému úvodu. Vedení ÚSTR proto rozhodlo, že je třeba kritiku pozitivismu z knihy vyřadit. Následně se zvedla kritika, že se jedná o cenzuru. A to v zemi, která v cenzuře vynikala, nezní zrovna povzbudivě.

Spíš mlčení

V normálním státě by výměna…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].