Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Babišova a Vojtěchova čača

Dala by se podle toho natočit komedie, která by mohla sloužit jako škodolibá reklama na Babišovo řízení státu. I když je třeba říct, že legrace to už brzy být nemusí.

Minulé pondělí Rada vlády pro zdravotní rizika pod vedením premiéra Andreje Babiše rozhodla, že Česko zavede od září povinnost nosit roušky ve školách, obchodech, restauracích nebo u kadeřníka. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nařízení vlády ve středu vyhlásil.

Vzápětí se strhla lavina veřejného nesouhlasu, takže například v anketě Babišova serveru iDNES.cz vyšlo hlasování 27 tisíc ku třem tisícům hlasů proti povinnosti nosit roušky. I podle ohlasu na sociálních sítích nebylo těžké dojít k závěru, že Češi už roušky nosit nechtějí.

Mistr v odhadu veřejných nálad Babiš, který dříve tvrdil, že jeho kabinet rozhoduje podle toho, co řeknou epidemiologové, evidentně znervózněl. Ve čtvrtek prohlásil, že „vláda vnímá reakce lidí“, a zkritizoval Vojtěcha za to, co se nikdy nedá změřit – za špatnou komunikaci.

Věci vzápětí nabraly rychlý obrat. Ještě ten den (ve čtvrtek) svolal ministr Vojtěch tiskovou konferenci a ohlásil, že povinnost nosit roušky ve školách, obchodech, restauracích nebo u kadeřníka padá. „Byli jsme ujištěni, že jsme schopni na zhoršenou situaci poměrně promptně reagovat,“ prohlásil Vojtěch.

Proč o stejné věci nebyl „ujištěn“ už v pondělí a jak chce Babiš s tímhle stylem řízení zajistit svému klíčovému ministrovi potřebnou důstojnost, zůstalo nezodpovězené. Nejdůležitější otevřenou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].