Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Varování lhostejné koule

Silný debut Praskliny Kláry Vlasákové je sci-fi jen zdánlivě

Nenechat se převálcovat
tíživými věcmi. (Klára Vlasáková) • Autor: Matěj Stránský
Nenechat se převálcovat tíživými věcmi. (Klára Vlasáková) • Autor: Matěj Stránský

Podivný kulatý útvar o průměru tak tři metry se znenadání snese na Zem. Vznáší se nad povrchem, nic nedělá, na nic nereaguje, ale lidé z něj začnou být velmi nervózní. Probudí v nich spousty potlačovaných otázek a pochybností. Mnohé uvádí do apatie, ospalosti a deprese, probouzí v nich sklony k sebepoškozování. O původu předmětu začnou diskutovat vědci a jako varování lidstvu si ho vykládají mystici: Musí to být znamení.

Rozjezd knižní prvotiny Kláry Vlasákové s názvem Praskliny z nakladatelství Listen může připomínat sci-fi nebo mysteriózní thriller a s prvky těchto žánrů skutečně pracuje. Ovšem ve chvíli, kdy si člověk za onu záhadnou netečnou kouli dosadí jakéhokoli „slona v místnosti“, s nímž se současná západní civilizace potýká (může jím být klimatická změna, duchovní vyprahlost, dramatická proměna trhu práce), začnou reakce dětských i dospělých hrdinů, jejichž osudy se tu vzájemně proplétají, dávat zcela reálný smysl.

To jsou vyhlídky!

„Myslím, že pro čtenáře může být úlevné brát to jako sci-fi, že si oddechne a řekne si: Uf, to nejsme my. Koule takové čtení umožňuje, ale pro mě to sci-fi není,“ říká scenáristka, dramaturgyně a publicistka Vlasáková nad svou knihou. Ta představuje pozoruhodný debut, jenž rozvířil letní sezonu, a už se uvažuje o jeho zfilmování. Praskliny se dotýkají témat, která se pokouší uchopit filozofie, zároveň fascinují popisy pocitů, které protagonisty cloumají: od prázdnoty, přes euforii po nervové zhroucení.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].