Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Tři dny v Berlíně

Osobní tipy, jak poznat a užít si německé hlavní město 

Vyjet do Berlína jako turista a snažit se jiným turistům vyhnout končí obvykle nezdarem. Zkusit se to ale dá a tady je dvanáct tipů jak: 

1. Kudy vedla zeď?

Kdo bude hledat v Berlíně linii dřívějšího rozdělení na východ a západ, musí se připravit na nesnadný úkol. K rozpoznání trasy bývalé berlínské zdi je třeba cvičené oko nebo dobrou mapu. Město ale zvědavým návštěvníkům pomáhá a trasu zdi na mnoha místech pomocí dlažebních kostek vyznačilo. Takovým místem je třeba Mauerpark, velká odpočinková zóna v severní části města, kde spousta Berlíňanů tráví víkendy a v neděli se tam koná velký bleší trh.

Pokud se vydáte od jižní strany parku po Bernauerstraße směrem na západ, dojdete po několika minutách k památníku berlínské zdi, který kopíruje trasu zdi, místo betonu jej ale tvoří železné tyče. V okolí jsou také rozestavěné tabule s informacemi o vzniku a existenci skutečné zdi.

2. Sídlo Stasi

Východoněmecká tajná policie Stasi sídlila spolu s ministerstvem vnitra v rozlehlém panelákovém areálu ve čtvrti Lichtenberg. Němci už začátkem devadesátých let kanceláře i s jejich zařízením zakonzervovali a vytvořili z nich unikátní muzeum, které nabízí i českým návštěvníkům nečekaně autentický návrat do minulosti. Muzeum sídlí na Ruschestraße 103, nejsnáze se k němu jde ze stanice metra Magdalenenstraße.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

3. Karl-Marx-Allee

Pokud vystoupíte o tři zastávky metra blíže k centru,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].