Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Spojka jménem STAN

Rozjíždí se další kolo debaty o spojování opozice

Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

S blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny se začíná opět mluvit o možné spolupráci opozičních stran. Ty si od společného postupu slibují možnost na podzim roku 2021 porazit hnutí ANO Andreje Babiše, které se stabilní třicetiprocentní voličskou podporou zatím dominuje české politické scéně. Nebo přinejmenším najít způsob, jak oslabit Babišovo vítězství a zkomplikovat mu možnost sestavit příští vládu. Základem pro případné spojování má být hnutí STAN. I přesto, že mu aktuální průzkumy veřejného mínění připisují necelých pět procent – tedy méně, než je potřeba pro vstup do sněmovních lavic.

Jestli byli v dobách pravicově-levicového souboje spojovacím článkem v nejvyšší patrech politiky lidovci, dnes, v dobách úspěchu Babišova hnutí, se zdá, že se jím může stát hnutí Starostů a nezávislých. K tomuto závěru alespoň došli občanští demokraté a Piráti. Obě strany s hnutím čile vyjednávají o spolupráci do sněmovních voleb.

Faktem ale je, že už delší dobu se v opozici mluví o tom, že pokud chtějí soupeři Babiše v dalším souboji alespoň ohrozit, musí se před volbami spojit do jednoho či více bloků. Motivací je aktuální nastavení volebního systému z dob opoziční smlouvy, který posiluje silnější strany a znevýhodňuje malé strany, jež ve finále potřebují pro zisk poslaneckého mandátu více voličských hlasů než ty velké.

A jako důvod, proč ODS či Piráti nyní usilují o starosty – i když mají ve dolní komory nejmenší poslanecký klub o šesti lidech a při posledních sněmovních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].