Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Koronavirus přebírá iniciativu

A Česko se utěšuje, že o nic nejde

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kdyby byl střet s koronavirem fotbalovým utkáním, v hlase televizního komentátora by se nad výkonem „domácích“stále častěji ozýval nespokojený tón. Platí to v mnoha zemích, v Česku je ale kontrast s jarní sezonou zvlášť ostrý. Po úvodním nasazení místní tým usnul na vavřínech a nezvaní viroví hosté pomalu dobývají ztracené pozice.

Stát měsíce hovoří o chytré karanténě, ta však nefunguje. Redaktorka Respektu hovořila na Karvinsku s horníky, kterým hygienická stanice slíbila, že budou-li pozitivní, dozvědí se to do 48 hodin od testu. Jenže kvůli zmatkům na cestě mezi laboratoří a hygienou slib nedodržela a infikovaní muži se vrátili do práce. V Praze se u některých nakažených nikdo nezajímá o jejich kontakty. V západních Čechách nelze během prodlouženého víkendu nechat otestovat dítě, otevírá se až ve všední den po svátcích.

Podle epidemiologů jsou to ojedinělé excesy, celkově prý systém funguje dobře. Jenže zpráv o opaku je příliš. Jsme také svědky očividných chyb: Doly na Karvinsku měly úřady dávno zavřít. Nakonec to firma udělala sama, to už se ale epidemie v kraji slušně rozjela. Podivným přešlapem bylo i čtrnáctidenní testování tamních horníků pomocí rychlotestů, které se k tomuto účelu nehodí.

Zatím epidemie v Česku doutná jen v lokálních ohniscích. Počet aktuálně nakažených se sice již téměř vyrovnal dubnovému vrcholu, podíl hospitalizovaných je však výrazně nižší. Jestliže ovšem systém drhne už teď, kdy tým soupeře teprve sbírá síly, co bude na podzim,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].