Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Něco letos, něco před volbami

Vládě prošel rekordní dluh, i když neřekla přesně na co

Úprava etapizace. • Autor: Milan Jaroš
Úprava etapizace. • Autor: Milan Jaroš

Frekventovaný exit na Hradec Králové je dnes nejzazším bodem, kde lze z dálnice D11 sjet. Dál už je jen staveniště. Pokud se ale povede splnit nejnovější sliby, stane se v Polabí nebývalá věc – dva navazující dálniční úseky budou hotové o půl roku dřív, než bylo původně v plánu. Tedy už na podzim 2021. „Najednou to po letech zdržování jde,“ podivuje se Josef Horáček, starosta Jaroměře, kam se má dálnice příští rok protáhnout.

Jedním z důvodů náhlého zrychlení byla mírná zima přející stavebním pracím. Hlavním zdůvodněním jsou peníze. S nimi teď ve státním rozpočtu probíhají přesuny, jaké v Česku dosud nebyly zvykem. U Hradce by měly přimět stavbaře k vyššímu tempu, jinde je ale kolem nich mnoho pochybností.

Spolehliví komunisté

Vláda počítá pro letošní rok se schodkem státního rozpočtu v rekordní výši půl bilionu korun. Státní dluh kvůli tomu poskočí za jediný rok o čtvrtinu, což se zatím nikdy nestalo. Do rekordní výše skoro dvou bilionů vyletí i částka, kterou bude mít vláda na utrácení. Když Andrej Babiš v politice začínal, bylo to o třetinu méně.

V parlamentu nejdřív s nafouknutím rozpočtu narazil kvůli neschopnosti vysvětlit, na co tolik peněz potřebuje a jak je ve zbytku roku stihne využít. Kompletní seznam výdajů pořád neexistuje, cesta k utrácení už je ale po prvním sněmovním souhlasu z konce června volná, a tak se nyní vláda ocitá v neobvyklé situaci – narychlo najít způsob, jak peníze, uvolněné na pomoc virem oslabené ekonomice, utratit.

Schodek…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].