Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Jakou knihu si vezmete s sebou na dovolenou?

(Odpovídala redakce Respektu.)

KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ

Vezmu si Jdu s hlavou vztyčenou, knížku o životě rodiny Milady Horákové od novináře Daniela Anýže, která právě teď vychází. Zatímco justiční vražda české političky je už dobře zdokumentovaná, osud jejího manžela Bohuslava Horáka a jejich dcery Jany Kánské ne. Kniha popisuje právě to, příběh jednoho neobyčejného páru, který se rozhodl aktivně čelit zlu – nejprve nacistickému, pak komunistickému – a co to pro všechny zúčastněné znamenalo. Daniel je skvělý vypravěč a tenhle příběh Česku chyběl, tak se moc těším. Doufám jen, že to zvládnu.

MARTIN UHLÍŘ

Po několika měsících nepřetržitého psaní o koronaviru jsem si v knihovně s jistou dávkou masochismu rezervoval Svědectví od Stephena Kinga, thriller o pandemii. Než bude k dispozici, mám rozečtený román Na řece od Taj-t’ün Hejzlarové a Josefa Hejzlara, který se odehrává během japonské okupace Číny. Na dovolenou jsem si také půjčil Bratry KaramazovySophiinu volbu, ale vzhledem k počtu stran by asi muselo hodně pršet, abych to zvládl.

PAVEL TUREK

Měl jsem zrovna narozeniny – 41 let, díky za přání – a dostal jsem několik knih. Mezi nimi dvě, na něž se fakt těším. Nejprve pro pobavení Úzkosti a jejich lidé od Frederika Backmana. Název ladí k mojí nátuře, ale měla by to být bláznivá komedie od autora úspěšných knih jako Muž jménem Ove nebo Medvědín. A pak je tu superpočin nakladatelství Neklid, které vydalo český překlad…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].