Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pojďme mluvit o Sahelu

Česká armáda před týdnem poprvé převzala velení mezinárodní mise, konkrétně výcviku místních vojáků v Mali. Země, která se před světem a globálními problémy v poslední době spíše schovává do ulity, se tak v západní Africe chvályhodně zapojuje do mezinárodního úsilí. Za povšimnutí (nejen) v téhle souvislosti přitom stojí malý zájem zdejších médií o tamní konflikt: až na výjimky se nepíše o tamní situaci ani o výsledcích sedm let trvající zahraniční intervence.

Jistě lze namítnout, že žijeme v zemi, kde neprobíhá ani hlubší debata o proměnách Evropské unie, která naše životy ovlivňuje tak významně, že už se jedná spíše o součást domácí než zahraniční politiky. A Sahel, rozlehlý prostor na jih od Sahary, z Prahy opravdu vypadá vzdáleně. Když se však na mapu světa podíváme právě evropskýma očima, je náhle stejně blízkým sousedem jako Donbas nebo Sýrie. A je to podobně výbušný region. Probíhá zde celosvětově největší populační růst, současně tu velmi citelně dopadají klimatické změny. Zdejší státní struktury jsou slabé, na trhu je spousta levných zbraní, aplikace WhatsApp pomáhá náboženským radikálům verbovat naštvané mladíky. Tento nebezpečný koktejl bude Evropany nutit ke stále intenzivnějšímu angažmá.

A pokud má být evropská zahraniční politika přínosná a mít podporu, měla by o ní v členských státech probíhat kvalitní veřejná debata. A to i v Česku. Na začátku musí stát lepší pochopení toho, co se v Sahelu děje. Pak je namístě otázka, čím můžeme přispět k celoevropskému…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].