Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Vystrčilova volba

Předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi by měl někdo (jeho poradci?) říct, aby se nedíval do země, když mluví. Nepatrně tím totiž ubírá váze svých slov a to je škoda. To, co říká, se totiž ukazuje pro Česko a jeho obyvatele jako nanejvýš důležité.

Nikdo, ani svého času Havel s Klausem, ani později Klaus se Zemanem, nedominoval zdejší politice tolik, jako teď dominují Miloš Zeman s Andrejem Babišem. Oba mají velkou podporu voličů. Babiš drží v rukou exekutivu a Poslaneckou sněmovnu. Zeman drží Babišovu vládní menšinu a do značné míry diriguje komunisty a okamurovce. Sociální demokraté bojují o přežití, bojí se silného Zemana, takže se nechají dirigovat také. Navíc Babiš ovládá podstatnou část médií a ekonomiky a oba se Zemanem vtiskují českému diskurzu témata či nálady – vnější ohrožení, nedůvěru k Západu, lhostejnost k partnerům, zhlížení se v autoritářských režimech a přesvědčení, že účel světí prostředky.

Síla tandemu Zeman-Babiš je tak velká, že zbytek politické scény působil, že nemá šanci do chodu státu vážněji promluvit. Najednou se však stala nečekaná věc – v mocenském monolitu se objevila trhlina. Neprojevila se tím, na co mnozí úpěnlivě čekají, tedy poklesem preferencí Babišova ANO v předvolebních průzkumech. Tu „trhlinu“ má na svědomí kuráž a pevnost postojů zmíněného Miloše Vystrčila. A přitom stačilo poměrně málo: srovnat si zásady, které už z české politiky zdánlivě mizely za obzorem.

Vystrčil je produktem komunální politiky v dobrém slova smyslu – v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].