Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Vokřál: Bylo to prostě vydírání

S bývalým místopředsedou a členem hnutí ANO o tom, jak narazil na otce a syna Faltýnkovy a nedařilo se mu vyčistit brněnskou stoku

Petr Vokřál • Autor: Milan Jaroš
Petr Vokřál • Autor: Milan Jaroš

Proč jste odešel z hnutí ANO? Řekl jste, že jste nemohl prosazovat liberální hodnoty a hnutí v Brně je napojeno na podsvětí. Ale to asi trvalo delší čas, takže co byl ten spouštěč?

Nebylo to zkratkovité rozhodnutí, nazrávalo to delší dobu. Spouštěčem byly do jisté míry dva měsíce, kdy jsme se pokoušeli zrušit tři organizace v Brně, u kterých jsme zjistili napojení na lidi z právě vyšetřované korupční kauzy nebo že se přes ně do hnutí dostávají lidé v rámci takzvaného velrybaření – a já pochopil, že určité skupiny vůbec nemají zájem, aby se to řešilo. Zásadním okamžikem pro mě bylo jednání předsednictva ANO, na němž se ty tři skupiny vrátily zpět do hnutí ANO s argumentem, že by se prý mohly proti zrušení bránit u soudu. A mě bylo řečeno, že návrh na rušení organizací musí být předložen nějak líp, že se mám víc snažit a lépe to nachystat. Ale jak lépe? Dodal jsem podklady, argumenty, všechno bylo správně podle stanov. Nebylo to poprvé, co se v ANO rušila nějaká organizace, ale poprvé to najednou nešlo. Takže jsem si to nemohl vyhodnotit jinak, než že zásah proti „velrybaření“ a napojení lidí na korupci v Brně nemá podporu.

Minulý týden Andrej Babiš vyhlásil, že navrhne zrušit celou brněnskou organizaci ANO, zvolí se nové krajské předsednictvo, a to pak bude obezřetně přijímat členy v Brně zpět, založí organizaci v Brně znovu. Takže se ukazuje, že to, co jste chtěl udělat, jde, a dokonce ještě razantněji, než jste navrhoval. Nebyl jste jen netrpělivý, nevyložil jste si to celé špatně?

Určitě jsem to celé špatně nepochopil a vyhodnocoval jsem si to delší dobu. Očista v Brně neměla podporu. Od mého odchodu z ANO uběhla nějaká doba a věci nabraly vývoj, který vidíme dnes, a já jsem moc rád, že ho nabraly, a doufám, že se tu věc podaří dotáhnout do konce. Jsem ale přesvědčen, že kdybych neudělal ten krok, že z hnutí odejdu, takový vývoj by nenastal. A to tady mluvíme o tom, že řada členů měla fiktivně převáděné pobyty v průběhu velmi krátké doby nápadně se blížící zakládání různých buněk, členské příspěvky za skupinu členů byly placeny z jednoho účtu a podobně. Říkal jsem si, že jsou dvě možnosti – buď ten krok, že vystoupím z hnutí, udělám, a to přinutí předsednictvo přemýšlet o tom, že je potřeba v Brně zakročit. Anebo neudělám nic, ale pak bych ten krok stejně dřív nebo později udělal tak jako tak, protože v tomhle bych být nemohl a nechtěl.

Bránil očistě aktivně Andrej Babiš?

Jsem přesvědčený o tom, že on Brno opravdu řešit chtěl a chtěl ten problém smáznout, jenže je třeba si uvědomit, že to bylo všechno v době nejhlubší krize koronaviru, takže měl úplně jiné starosti. A to ho nechci nějak adorovat. Ale měl na to minimum času. A na poslední chvíli mu někdo, vůbec nechci spekulovat kdo, prostě řekl: tady to je problém, nic rušit nemůžeme. A tak se podle toho rozhodl.

Mluvíte o tom, že určití lidé neměli zájem to řešit, a naopak řešení kladli do cesty překážky. Ale kdo jsou ti lidé? Na soud kvůli obvinění z rozsáhlé a propracované korupce v souvislosti s funkcemi čekají dva bývalí členové ANO, Jiří Švachula a Petr Liškutin. Jsou to tedy nějací jejich kamarádi, spojenci?

Ona se pořád spojuje Švachulova kauza s těmi lidmi, o něž v hnutí v Brně jde. A řada z nich říká, že Švachulu v životě neviděla. A to je asi i pravda. Ale kauza Švachula jenom odkryla řetězec lidí, jak byli provázaní, jak se to v hnutí nabalovalo. Švachula – a tady musíme říct, že zatím nebyl odsouzen – asi nebyl hlavní organizátor řetězce lidí nastrčených do hnutí s ne dobrými úmysly. A když se to podhoubí tady v Brně začalo rozpadat, protože jsme ve městě přišli o moc a šli jsme do opozice, tak se kolem té skupiny lidí, která je se mnou ve sporu, objevil Jiří Faltýnek (syn prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, momentálně má pozastaveno členství kvůli kauze Švachula, v odposleších o něm i jeho otci obžalovaní mluví jako o příjemcích úplatků, obviněni nejsou – pozn. red.) a propojil se s nimi proti mně. Ptal jsem se ho, proč to dělá, a on mi řekl: „Leželo to na zemi, tak jsem to zvedl.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].