Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Bude hořet i Praha?

Naznačovat, že se tu mladí lidé jezdící na prknech chystají k rozpoutání násilí, to je moc i na Istvána Léka

Protesty nedaleko Bílého domu • Autor: REUTERS
Protesty nedaleko Bílého domu • Autor: REUTERS
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Když se na Letenské pláni demonstrovalo proti politice Andreje Babiše, byli zahraniční novináři v šoku. Lidé sem brali děti, usmívali se a pak si společně se Zdeňkem Svěrákem zazpívali písničku z pohádky Pod dubem za dubem. Přesto politici, někteří novináři a i samotný Andrej Babiš mluvili o agresivitě a naznačovali touhu po násilí.

V roce 2010 demonstranti proti mocenskému paktu ODS a ČSSD vstoupili na pražský magistrát, kde při tlačenici rozbili vchodovou tabulku dveří. To vyvolalo pobouření a šok. Ano, jedna rozbitá tabulka.

Několik politiků během minulých třiceti let schytalo ránu vajíčkem. Začalo to u Václava Havla během návštěvy Slovenska a skončilo (zatím) při jednom z projevů Miloše Zemana.

Tuzemské protesty mají zkrátka většinou velmi jemnou formu. Jako by podobu demonstrací určila sametová revoluce. Jestliže má pravda a láska zvítězit nad lží a nenávistí, nemůže se přece projevovat agresivně.

Proč to připomínat? Šéfredaktor Lidových novin István Léko v pátek aktuální události v Americe zjednodušil do obrazu, že levicová mládež ozbrojená skateboardy rozbíjí auta a jiný soukromý majetek. K násilí a svržení kapitalismu je prý navádí i nová počítačová hra Tonight We Riot. Svůj text, který by jinak nestál za pozornost, protože prostě míjí vše podstatné, co se v USA děje, končí slovy: „Už samotný fakt, že někdo navádí děti a mladé lidi k zabíjení kohokoli, v tomto případě policistů, majitelů obchodů či továren, považuji za smutný a tragický počin. Ale když se při tom nepokrytě propaguje politická ideologie, která má na kontě desítky milionů nevinných obětí, jedná se o odporný a velmi temný záměr. Obávám se, že mladí lidé mastí tuto hru po nocích nejen v USA, ale také u nás. Když jim někdo zavelí, možná ji začnou aplikovat v ulicích českých měst už před příštími parlamentními volbami.“

István Léko často hájí politiku a kroky majitele Lidových novin Andreje Babiše. Proč ne, je to jeho svobodná vůle. Že často dehonestuje premiérovy kritiky, lze také skousnout. Naznačovat ale, že se tu mladí lidé jezdící na prknech chystají k rozpoutání násilí, to je moc i na Léka. Společnost je už tak dost polarizovaná a není třeba ještě přikládat pod kotel.

Ačkoli je možné jeho text vnímat i jinak. Píše totiž o levici, levicové mládeži, takže asi myslí, že tu budou bořit a ničit voliči vládních a vládu podporujících stran. Pak se ale opravdu bojme, protože málokdo má k Babišovi tak blízko jako István Léko, takže určitě ví, co se chystá.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2020 pod titulkem Bude hořet i Praha?