Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Podivuhodný příběh Kajetána Bílka

Kajetán (23) se rozhodl vyrazit na brigádu na Azorské ostrovy a letos v únoru tam odjel.

Dorazil na ostrov São Jorge a vše šlo podle plánu. Dostal ubytování. I domluvenou práci. Po chvíli se ale ukázalo, že člověk, který tam mladé lidi z celého světa zaměstnával, je závislý na drogách, a příběh Kajetána Bílka se začal měnit v noční můru.

Musel utéct. Oknem. Utíkal tak dlouho, než ho zastavil jiný, hrozivější nepřítel. Ve vlažné polívce macerovaný netopýr na druhém konci světa a virus, který se z čínského létavého zvířátka dostal až na Azory.

Kajetán byl izolován na čtrnáct dní do hotelového pokoje, protože se virus objevil v jeho blízkosti.

V té chvíli si asi uvědomil, že by se rád dostal domů.

Portugalská mašinerie zmatku však nemá slitování. Stovky protichůdných informací, co bude dál. Naděje. Zklamání. Naděje… a tak dokola.

Po skončení čtrnáctidenní karantény dostal Kajetán novou kontaktní osobu. Zdravotnická zmocněnkyně ostrova se mu představila jako Evangelina Boa Morte, Evangelina Dobrá Smrt.

Potom už to šlo rychle. Vojenské lodě izolovaly ostrov. Aerolinky rušily spoje. Kajetán si koupil letenku do Prahy. Let byl po týdnu zrušen. Kajetánovi někdo řekl, že mezi ostrovy létá jenom zásobovací letadlo. Pokusil se tam tedy umístit jako náklad. V různých variantách mu byla možnost přesunu, coby nákladu, přislíbena, druhý den však zamítnuta. Někdy si letenku koupil, aby druhý den zjistil, že zase jen vyhodil další peníze.

Fáze nejistoty, trvající dva…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].