Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Koronablok

Jízda na druhé vlně

Koronavirus možná udeří znovu – nejpozději prý na podzim

Mladý a při chuti. (Koronavirus v buněčné kultuře) • Autor: BEN STANSALL / AFP / Profimedia
Mladý a při chuti. (Koronavirus v buněčné kultuře) • Autor: BEN STANSALL / AFP / Profimedia

Čeká nás druhá vlna epidemie koronaviru? A pokud ano, kdy? Někteří experti věří, že nejhorší máme už za sebou, jiní se obávají, že odpočítávání do začátku nové krize již začalo. Kdyby se daly uzavírat sázky, na klidný zbytek roku bez otřesů by bookmakeři příznivý kurz asi nevypsali. Stále však platí, že budoucnost máme ve svých rukou. Znamená to nejen zkoumat, jak příchodu druhé vlny zabránit, ale také začít řadu oblastí života promýšlet znovu – pro případ, že by přece jen dorazila.

Výchova evolucí

Ačkoli původce pandemie mutuje pomaleji než chřipkové viry, přece jen se zvolna mění. Tu a tam je jedno „písmeno“ jeho genetického kódu nahrazeno jiným, úsek několika písmen vypadne a podobně. Různé formy viru se pak šíří po světě. V Česku stejně jako v New Yorku cirkulují podobné viry, jaké zabíjejí v Itálii. Oblast Seattlu na severozápadě USA si pro sebe zabral virus blízký nejstarším variantám z Číny. Kdyby obávaný SARS-CoV-2 v rámci těchto změn zmutoval do méně nebezpečné podoby, druhá vlna by přijít nemusela.

Začátkem května vědci z Arizonské státní univerzity jednu takovou slibnou mutaci objevili: z dědičné informace viru vypadlo 81 „písmen“ genetického kódu, ovlivňujících jeho schopnost vyhnout se útoku imunitního systému. Podobná změna se v roce 2003 objevila u viru SARS, načež nemoc vymizela. Zatím to ale nevypadá, že by se historie měla opakovat. Arizonští vědci našli odchylku ve vzorku z těla jediného pacienta a nejsou žádné zprávy o tom, že by se příznivá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].