Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Chceme víc plochy

Ministerstvo zemědělství dělá první kroky ke stavbě velmi sporných přehrad

Ministerstvo zemědělství chce vyhradit 31 nových míst v Česku pro možnou stavbu přehrad. S výjimkou severní Moravy a Prahy jsou po celém Česku. Takzvané hájené lokality, o nichž je řeč, si stát do budoucna chrání pro případ, že by tam chtěl postavit vodní dílo. Znamená to několik omezení: na určeném místě je zakázáno stavět cokoli, co by případné budování přehrady zkomplikovalo. Dnes je takových míst 65, ministerstvo zemědělství je teď chce rozšířit na necelou stovku.

Neznamená to začátek stavby přehrad ani konkrétní stavební plány. Je to spíše první a nezávazný krok k budoucím přehradám. Jde jak o relativně malé vodní plochy o výměře nízkých desítek hektarů, tak i tři masivní díla s rozlohou kolem 200 hektarů (třeba známý rybník Máchovo jezero zabírá asi 280 hektarů). Pokud by se všech 31 zvažovaných přehrad postavilo, teoreticky by mohly zadržet 270 milionů kubíků vody. To je polovina roční tuzemské spotřeby vody.

Všechny obce, jichž by se stavby dotkly, s nimi předběžně souhlasí. Mnohem méně vstřícné je ministerstvo životního prostředí, které výsledný seznam také schvaluje – souhlasí zatím jen se dvěma lokalitami. O zbytku se musí dál jednat.

Ministerstvo životního prostředí, které výsledný seznam také schvaluje, souhlasí zatím jen se dvěma lokalitami. O zbytku se musí dál jednat. Návrh kolegů z rezortu zemědělství ale jasně ukazuje, jakým směrem by se stát mohl vydat při řešení krizového sucha, které panuje – a panovat bude. Podle řady odborníků a ochranářů je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].