Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Adaptační mumlání

Mumlejme si: tulsi, rejši, ženšen, čaga, ašvaganda. Všechno je teď jinak a musíme se adaptovat. A tohle všechno jsou adaptogeny – superrostliny, které zvyšují právě schopnost vydržet zátěž a odolat stresu. Neví se o nich moc, ale už ty názvy znějí jako zaříkadlo. Tak pěkně dokolečka mumlat.

Adaptogeny pocházejí z různých přírodních medicín – čínské, indické, ruské, japonské. Společné mají to, že nepůsobí na konkrétní neduhy, ale zlepšují právě odolnost celého organismu proti stresorům všeho původu, ať už je to moc práce, málo peněz nebo obojí zároveň. Klasikou žánru je ženšen. Tato rostlina je už sto let před naším letopočtem zmiňována v čínské knize o bylinách – podporuje pět vnitřních orgánů, tiší nervy, zastavuje křeče, vyhání zlé duchy, čistí zrak a zlepšuje paměť. A to starým Číňanům i novým Pražákům (Londýňanům, Newyorčanům).

Postupně přišly další superbyliny. Například tulsi čili bazalka posvátná, tradiční rostlina indické ajurvédy a vtělení bohyně Lakšmí, plná vůně, fenolů, alkaloidů, saponinů a spirituální síly. Na českém trhu hlavně v podobě čajů či krémů, ovšem též jako vykuřovadlo. Aplikujeme za neustálého mumlání. Z Ruska zase dorazil rezavec šikmý neboli čaga, elixír drsné Sibiře. Je to houba parazitující na břízách a dalších listnatých stromech, která se nasuší, nadrtí, zalije horkou vodou a popíjí – a kdo to dělá dost dlouho, z toho bude bohatýr. Anebo krása nesmírná, když si čagovými pleťovými boostery bude leštit pupínky a vrásky.

Civilizovaný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].