Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Virtuální indián

Dá se učit fyzika na tabletu? Grafik Vít Škop tomu věří a vytvořil na to aplikaci.

Strašně zajímavá fyzika.
(Grafický designér Vít Škop) • Autor: Milan Jaroš
Strašně zajímavá fyzika. (Grafický designér Vít Škop) • Autor: Milan Jaroš

Fakt jo? Ty brďo. Kecáte.“ Grafický designér Vít Škop se právě dozvěděl, že je Objevem roku. Tenhle titul je každoročně jednou z cen Czech Grand Design. Letos se to ovšem ocenění dozvídali po telefonu – takže je to většinou trochu zaskočilo.  Za normálních okolností by vyhlašování designérských cen probíhalo se vší slávou v divadle v Karlíně a následoval by večírek až do rána. Kvůli epidemii z toho však sešlo a všechno se odehrálo na obrazovce ČT art, která minulý týden odvysílala záznamy překvapených telefonátů i poděkování, které si každý natočil doma na video.

Vyhlašování cen za design je jednou z mnoha akcí, které se přesunuly do virtuálního světa. Ovšem i oceněný produkt Víta Škopa existuje jen na obrazovce. Je to vzdělávací aplikace Vividbooks, která způsobí, že černobílé pracovní listy ožijí, dostanou barvy a začnou se hýbat – první kapitoly jsou teď ke stažení zdarma pro každého, kdo má iPad nebo iPhone.

Děti jsou na tabletu doma. Proč toho nevyužít?

Grafický designér se navíc trefil do aktuálního problému technologií ve školách. O digitalizaci vzdělávání se mluví dlouho, ale znamenalo to leccos, často jenom slovo. „Teď se ukázalo, že se bez ní opravdu neobejdeme. Že může nastat situace, kdy se nebudeme moci sejít ve třídách a ve firmách a potřebujeme umět ovládat technologie,“ říká učitel Bohuslav Hora, který školí kolegy ve smysluplném zavádění IT do výuky. Jak, v jakých předmětech a pro koho je využít, to je ale otázka.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].