Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Jiří Fajt je nevinen

Policie odložila stíhání exšéfa NGP a ministr kultury přidal omluvu

„Reinstalování“ zpět do funkce není automatické. (Jiří Fajt) • Autor: František Vlček / MFDNES + LN
„Reinstalování“ zpět do funkce není automatické. (Jiří Fajt) • Autor: František Vlček / MFDNES + LN

Pro mě je nyní naprosto zásadní, že skončila tato nepříjemná, rok trvající etapa podezírání a pomlouvání.“ Takhle komentuje historik umění Jiří Fajt informaci, která minulý týden potvrdila podezření, že byl loni bezdůvodně odvolán z čela Národní galerie Praha. Policie totiž odložila dvě trestní oznámení, která na něj podal tehdejší ministr kultury Antonín Staněk a podle nichž se Fajt během svého působení v NGP dopustil protiprávního jednání. Mimo jiné tím, že měl podle Staňka sám sobě podepsat autorskou smlouvu, jíž si k platu přivydělal více než milion korun.

Policie na tom nyní nenašla nic neoprávněného a současný ministr kultury Lubomír Zaorálek se Jiřímu Fajtovi minulý týden za stát omluvil, protože kroky jeho předchůdce byla našemu přednímu kunsthistorikovi „způsobena újma na profesní a osobní pověsti a cti, jakož i na jeho dobrém jménu“.

Výtvarník Jiří David zareagoval okamžitě a inicioval vznik petice, která žádá Fajtovo reinstalování do funkce: „Je-li právem ministra bezdůvodně ředitele příspěvkových organizací ministerstva odvolávat, tak je jistě možné je stejně bezdůvodně i jmenovat, zvláště když důvody jsou nasnadě jako v tomto případě.“ Tak snadné to ale nebude. Fajt se do své bývalé funkce automaticky vrátit nemůže, po jeho vyhazovu z NGP se už na jeho židli vystřídali dva dočasně pověření ředitelé, ekonomové Ivan Morávek a současná hlava NGP Anne-Marie Nedoma. Už před letošními Velikonocemi navíc ministerstvo kultury stačilo vyhlásit výběrové řízení na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].