Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Nad naše síly

Austrálie se vyrovnává s nejničivějšími požáry novodobé historie

Turisté utíkají před plameny na břeh jezera Conjola • Autor: MATTHEW ABBOTT / New York Times
Turisté utíkají před plameny na břeh jezera Conjola • Autor: MATTHEW ABBOTT / New York Times

Už teď je to dosti hrozivé. Bude to mnohem horší a úleva přijde nejdříve v březnu. Masivní požáry buše v Austrálii začaly už v září a teď v posledních týdnech dosáhly historických rozměrů. Jsou nejrozsáhlejší v australských dějinách, zatím shořelo území o velikosti Čech. Probíhá kvůli nim dosud největší evakuace v mírových dobách. Své domovy opouštějí desítky tisíc lidí a uhořely stovky milionů divokých i hospodářských zvířat. Pouze od rekordu v počtu lidských obětí (v roce 2009 zemřelo 170 lidí) se prozatím drží dál. V době uzávěrky Respektu bylo evidováno 22 mrtvých a 28 pohřešovaných. Keře a stromy hoří ve všech australských státech, nejvíc je však postižen jihovýchod kontinentu.

Problém „klima“ neexistuje

Požáry buše jsou každoroční součástí australského léta. Ty letošní začaly nezvykle brzy. Může za to extrémní sucho a horko. S tím souvisí i to, že nehoří křoviska, jak je běžné, ale od samého počátku zkázy i stromy. Oheň tak vytváří vyšší a mohutnější plameny a je pro hasiče mnohem obtížnějším soupeřem. Horko a sucho teprve budou kulminovat, vrchol australského léta je datován na leden a únor. Nic tedy nenasvědčuje tomu, že by v příštích týdnech měl útok jakkoli polevit.

Požáry svou silou zaskakují i zkušené australské hasiče. Koncem minulého týdne oznámili, že plameny převyšují jejich „síly a schopnosti“ a jedinou ambicí záchranných složek a úřadů je chránit lidské životy. Vysoké sloupy dýmu vytvářejí vlastní počasí a bouřky: v blízkosti požáru vysrážená…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].