Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Hollywoodské mazání

V souvislosti s nadcházejícími oscarovými nominacemi se tento rok, naštěstí, mluví o mnoha talentovaných ženách. Několik z nich má ale paradoxně jistá pojítka k problematickým mužům. Ačkoli se v Americe pořád diskutuje o agresivní „cancel culture“, o tom, jak stačí jediný přestupek a lid internetu a následně i média „vymažou“ provinilce ze světa, zdá se, že jsou i výjimky.

Svým prvním celovečerním filmem Queen & Slim hluboce zapůsobila scenáristka Lena Waithe. Může ale zarazit, že spoluautorem námětu je i zneuznaný spisovatel James Frey, který se v minulé dekádě nechvalně proslavil tím, že své knihy prodával jako memoáry, jenže pak prasklo, že jsou zčásti smyšlené. Kanály dnes evidentně nechodí. Oslavovaná Waithe je také jedna ruka s hercem, producentem a komikem Azizem Ansarim, kterému „vymazání“ hrozilo poté, co jedna znechucená žena zveřejnila podrobný průběh rande s tímto mužem, jež pro ni proběhlo dost nepříjemně. Lena Waithe mu ale dokonce v závěrečných titulcích vyjadřuje poděkování. Osobně mám Ansariho práci moc ráda, ale čekala jsem spíš, že jeho jméno už neuvidím.

Další žena s nesporným talentem je Scarlett Johansson. Herečka se ale rozhodla v rozhovorech o jinak výborném filmu Manželská historie působit nezáviděníhodné stavy publicistům, kteří momentálně lobbují za oscarovou nominaci pro tento film. Opakovaně se totiž zastává Woodyho Allena. Ten s filmem Manželská historie nemá nic společného, ale Johansson s ním v minulosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].