Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

KOkedama

KOronaviru jsme se věnovali už dost. Je čas obrátit v našem trendovém slovníku list. A máme tu další heslo na KO. Je to zase z Asie, je to zase kulaté, ale když to od vás dostane maminka, bude nadšená. Není to nemoc, ale KOule. Koule obalená mechem neboli KOkedama.

Kokedama je oblíbený trend v pěstování domácích rostlin – z koule totiž vyrůstá ozdobná pokojovka. Stane se to tak, že se rostlina vyjme z květináče a její kořeny se obalí směsí jílovité hlíny, hrudkovitého substrátu a dalších ingrediencí. Uplácá se to do koule, obalí mechem a převáže drátem či provázkem. Celé to pak stojí na okrasné misce, anebo dokonce visí od stropu. Jak základní popis napovídá, není to nejlogičtější způsob, jak něco pěstovat – viz také KOnina. Má to však své důvody.

Zaprvé, nápad pochází z Japonska, které má dlouhou tradici v poněkud zvrhlém zacházení s rostlinami, možno nastudovat pod heslem KOmicky malé stromečky čili bonsaje. Ostatně kokedama se též někdy nazývá chudá či líná bonsaj, je to s ní ovšem poněkud jednodušší – není třeba ji zastřihovat nůžkami na nehty a pak čekat na výsledek padesát let.

Zadruhé, tady nejde ani tak o logiku, podle níž by bylo nejlepší zjednodušit sobě práci a rostlinám život a nechat je v květináči. Tady jde o krásu. Tenhle nápad si svět oblíbil právě kvůli výstřední, divné vizualitě, kterou dnešek tak miluje – je něco kosmického na tom, když se pokojem vznášejí zelené koule jako planetky. A skvěle to vypadá na Instagramu – a to je vlastně to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].