Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Ropa (téměř) zadarmo

a co to pro nás vlastně znamená

Krátká oznámení, jež největší světová média rozesílají na mobily svých předplatitelů, obvykle nehýří emocemi, americký deník The New York Times ale minulý týden v pondělí prostě žasl. „Na trzích (v USA) se stalo něco podivného,“ bliklo na obrazovkách k večeru, „americká ropa se poprvé v historii dostala do záporných čísel.“ Opravdu, místní ropa se v tu chvíli ve Spojených státech obchodovala za minus několik desítek dolarů za barel. Kdokoli si ji byl ochoten v tu chvíli „koupit“, dostal nádavkem příslušnou částku jako „všimné“ za to, že se o náklad kdysi drahocenné suroviny postará.

Absurdní situace netrvala dlouho, v úterý už se v USA ropa vyhoupla zpět do černých čísel, potom zase na chvíli spadla do záporu a nakonec poskočila vzhůru. Na jiných trzích nebylo zlevňování tak dramatické, ropa nikdy nebyla úplně zadarmo, to ale nic nemění na situaci, že se prodává extrémně levně. Americký příplatek za převzetí strategické suroviny může být dočasnou kuriozitou danou specifickým způsobem, jakým se s ropou v USA obchoduje, faktem ale zůstáváže ropa je teď skutečně skoro zadarmo.

Jak je to možné? Spotřeba pohonných hmot všeho druhu se všude na světě propadla podle Mezinárodní energetické agentury zhruba o třetinu. Těžební společnosti nic takového nejsou schopny ani ochotny kopírovat, takže se vytěžená ropa hromadí na povrchu, veškeré zásobníky a volné tankery se v tuto chvíli rychle plní a blíží se své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].