Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Utíkejte, vláda jde!

Koncepční řízení státu zcela chybí. Vydáváme se směrem, který se zrovna zdá Andreji Babišovi nejlepší

Premiér Andrej Babiš (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a bývalá hlavní hygienička Eva Gottvaldová • Autor: ČTK, Šulová Kateřina
Premiér Andrej Babiš (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a bývalá hlavní hygienička Eva Gottvaldová • Autor: ČTK, Šulová Kateřina
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Chaos. Jestli něco definuje postup vlády v době koronavirové krize, pak je to chaos. Ten byl v jistém ohledu logický během prvních dní, kdy se Česko znehybnilo, aby se mohlo bránit neznámému viru. Od té doby ale zmatek nemizí, spíše roste, což poškozuje i dobré kroky, které vláda dělá. Můžeme tak už mluvit o systémové chybě.

Psali jsme již několikrát, že zcela chybí koncepční řízení státu. Vydáváme se tím směrem, který se zrovna zdá Andreji Babišovi nejlepší. Když změní názor, tak holt musíme změnit i směr. To je důsledek jeho velmi malé ochoty své kroky konzultovat, opírat je o analýzy. Už ani nejde spočítat vyjádření představitelů různých oborů, ve kterých říkají: vláda s námi své rozhodnutí nijak neprobírala. Proto je nutné tak často ona rozhodnutí měnit, čímž ztrácíme drahocenný čas.

Komunikace však neprobíhá ani uvnitř kabinetu. V přímém přenosu České televize Andrej Babiš řekl: „Já jsem se tomu věnoval dneska celý den a můžu vám říct, že jsem dospěl k takovému návrhu, o kterém ještě neví ani ministr zdravotnictví, ani paní ministryně Schillerová, takže pro ně to asi taky bude překvapení.“ A následně oznámí zvýšení plateb za státní pojištěnce v řádu miliard. Na co pak vláda je?

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Během rozhovoru premiérovi zářily oči nadšením, když mluvil o investicích v řádech tisíců miliard. Mimo jiné také uvedl, že „můžeme začít stavět konečně přehrady, vždyť jsme žádnou od revoluce ani nepostavili“. Takže není důležité, jestli nějakou potřebujeme, ale že se tu žádná nepostavila. Jako za socialismu je nutné hlavně držet zdání nekonečného budování, je jedno, že není toaletní papír, hlavně když se leje beton.

Babiš v rozhovoru pro Českou televizi také prohlásil: „My jsme pochopili všichni, že ty nejdůležitější profese a ten nejdůležitější rezort je definitivně zdravotnictví.“ Podle něj je do něj nutné nalít desítky miliard korun. Mimo jiné proto, aby lékaři a sestry neodcházeli do zahraničí.

Ne, my jsme to nepochopili všichni, respektive ne až nyní. Mluví se o tom a píše horem dolem roky. Takže je bez nadsázky dobře, že si toho všiml i Andrej Babiš. Ale zároveň je nesmysl tvrdit, že je to nejdůležitější profese. Stejně zásadní jsou přece ti, kdo pracují v domovech pro seniory, pomáhají lidem s handicapem atd. A ti jsou podfinancovaní naprosto skandálním způsobem. Jestli jsme něco dalšího zjistili, pak i to, že naše síť, která má zachytit ty nejslabší a pomoci jim, je velmi děravá. Tam by měl stát napřít svou pozornost.

Pokud se nepodaří zavést koncepční přístup, budeme skákat od maléru k maléru a pokaždé dramatickým hlasem v televizi deklamovat: Všichni jsme pochopili, že nejdůležitější profese je…

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].