Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Volby se odkládají! O týden

Jarosław Kaczyński svého prezidenta chce, virus nevirus

Žádné výmluvy. (Andrzej Duda) • Autor: Zuma / SplashNews.com / Splash /
Žádné výmluvy. (Andrzej Duda) • Autor: Zuma / SplashNews.com / Splash /

Polský spor o to, jestli je rozumné a správné uprostřed pandemie volit prezidenta, je rozhodnutý. Volby proběhnou, ne však 10. května, jak bylo původně v plánu, nýbrž sedmnáctého. Výtky opozice, že volby jsou v současné situaci hrubě nefér, vládní koalice označila za výmluvy. A další kritiku, že pořádat volby je v současnosti ohrožením veřejného zdraví a jen to napomůže šíření koronaviru, vyřešila novinkou ve volebním zákoně: úplně každý, kdo chce, bude moci v Polsku prezidenta zvolit poštou. Proto také ten týdenní odklad, aby se administrativně náročná operace stihla alespoň trochu připravit.

Třetina a polovina

I týden navíc je pro vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) velmi cenný. Korespondenční volba je pro Polsko – rozlehlou zemi se 40 miliony obyvatel – novinka, která ještě není ani rozmyšlená, natož detailně naplánovaná. Někteří politici z místní správy už vyhlásili, že se na organizaci voleb v době pandemie podílet nebudou. Mohou je nahradit vojvodové (obdoba českých hejtmanů) a armáda, ale to je nevyzkoušené provizorium a komplikace navíc. I někteří zástupci pošty zpochybňují vlastní schopnost vypořádat se narychlo s logisticky náročným úkolem.

PiS ten úkol potřebuje vyřešit, protože na volbách v současném „pandemickém“ termínu trvá. Má spočítáno, že její kandidát, současný prezident Andrzej Duda, má právě teď velkou šanci prezidentský mandát obhájit. Ve své funkci je nyní hodně vidět, zatímco kampaň ostatních uchazečů neprobíhá a probíhat v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].