Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

On-line party

Ahojky. Na zdraví. Připijte si s námi. A už je tu Monča a Gábi a Sabča, s tou je prča. A taky Liduš, ale ta se neumí obléct ani bavit. Je komplikovaná. Teď ale neřešíme, pijeme. Alkohol je nejlepší dezinfekce. To je party, to je babinec. Bezpečně, na dálku, on-line. Epidemie a sociální odstup testují, co všechno se dá dělat po internetu. A ukázalo se, že klidně i popíjet s přáteli.

On-line pití má i své jméno: on-nomi. Je to z japonštiny, protože v Japonsku se tahle zábava během karantény rychle vžila, údajně hlavně mezi ženami ve středním věku. Své miniaturní byty sice vybavily zásobou rýže a dezinfekčních ubrousků, ale i tak někdy propadají sklíčenosti.  Naštěstí mají také dost alkoholu a rychlé připojení. Jako my, party holky.

Večírek se dá uspořádat přes platformy, jako je Zoom nebo Google Meet, které přes den slouží k digitálním poradám, ale večer to na nich můžeme pěkně rozjet. A ještě víc si to člověk užije na speciálních mejdanových aplikacích. Je to, jako bychom byli u Sabči doma. Právě si nasazuje svoje party sombrero. S tou je vážně prča. Asi nejstahovanější taková aplikace je Houseparty, jejíž popularita vystřelila jako party rachejtle. V únoru si ji stáhlo podle deníku The Telegraph 130 tisíc lidí. V březnu už dva miliony.

Jedni on-line popíjejí, jiní v tom hledají problémy. Jak název napovídá, lidská společnost je založená na bytí spolu. A je tohle ještě spolu? A není tohle spolu tak trochu každý sám? Vyrůstá generace, pro kterou je ovšem on-line…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].