Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Obrazová encyklopedie Všeho

Stephen Ellcock se stal králem Facebooku se svou nekonečnou studnicí našich představ o světě, v němž žijeme

Okna, rostliny, hory. (Ellcockovy facebookové
příspěvky z posledních dnů)
Okna, rostliny, hory. (Ellcockovy facebookové příspěvky z posledních dnů)

Je to nejštědřejší a nejkreativnější člověk na Facebooku.“ – „Sdílel se mnou nespočet zázraků – změnil mi život.“ – „Přiměl mě přihlásit se na Facebook a kvůli němu se z něj teď bojím odhlásit.“ Takové ohlasy vzbuzuje Stephen Ellcock, který svou dávnou obsesi se sbíráním jakéhokoli obrazového materiálu povýšil na umění a sebe na internetovou hvězdu. Londýnský rodák postupně zveřejňuje svůj „nekonečný archiv“, ve kterém se vedle sebe objevují díla starých mistrů i moderních umělců, fotografů i vědeckých ilustrátorů. Vždy v jasně vymezeném kontextu a citlivém, mimořádně invenčním kurátorském výběru. Jeho uchvacující podívanou dnes na Facebooku sleduje víc než čtvrt milionu lidí a dalších sto padesát tisíc odběratelů má jeho instagramový účet.

Díky vizuální paměti ví, kde má objevenou věc příště hledat.

„Nemám absolutně tušení! Podle mě jsem musel zveřejnit zhruba padesát až sto tisíc obrázků na Facebooku a přibližně čtyři až pět tisíc na Instagramu,“ odpovídá Stephen Ellcock Respektu na otázku, kolik materiálu už na internet „zavěsil“. Svůj věk prozradit nechce, ale očividně je ještě dost mladý na to, aby se od srdce zasmál tomu, že pro spoustu lidí je ideálním průvodcem historií naší vizuální kultury, aniž na to vystudoval jakoukoli speciální školu.

Jak funguje svět

Už od mala prý věděl, že se od ostatních odlišuje. Zatímco jeho spolužáci trávili čas venkovními hrami, Stephen Ellcock se zavíral doma s časopisy. Ne kvůli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].