Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Jedna paní povídala

Vysávání ČNB vládou se nekoná, byť to tak chvíli vypadalo

Koronavirová krize nás učí brát výroky vládních činitelů s ještě větší rezervou než dřív. Třeba dnes už legendární slib předsedy vlády, že osobně rozveze chybějící ochranné pomůcky nebo že každý dostane roušku poštou domů.

Jsou ale témata, kde má posluchač pořád tendenci brát výroky členů vlády vážně. A stejně se nakonec spálí. Začalo to v pondělí večer. V den, kdy vláda zvedla plánovaný schodek rozpočtu ze 40 na 200 miliard, dostala ministryně financí Alena Schillerová v televizním pořadu Události, komentáře otázku, z čeho chce výdaje platit a jestli státní dluhopisy bude nakupovat centrální banka. „Ano, ano, já jsem se na tom dnes domluvila s panem guvernérem,“ přitakala k velmi vážné a mezi ekonomy sporné věci ministryně.

Dnes už víme, že šlo o nedorozumění. Zmíněná dohoda se šéfem ČNB Jiřím Rusnokem se týkala novely zákona o ČNB, jejíž význam je jiný. Výrok ale způsobil poprask. Bankovní analytici začali rozesílat klientům e-maily o tom, že centrální banka bude v krizi pomáhat vládě tištěním peněz, ekonomičtí novináři začali spekulovat o prolomení tabu, opoziční politici prohlašovali, že koruna je mrtvá měna. Situaci druhý den ráno ještě vyhrotil Andrej Babiš svým tweetem, že „ČNB pomůže státu ve financování všech finančních potřeb“.

Navozovat dojem, že si vláda chce na boj s koronavirem půjčovat v centrální bance, byl ovšem od premiéra i ministryně hazard. Státní rozpočet a centrální banka jsou v každé důvěryhodné zemi oddělené instituce. Vláda si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].