Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Hrdinové pandemie

Jak inženýr, prodavačka, majitelka textilky, student, psychoterapeutka a zdravotník zachraňují Česko

HRDINOVÉ PANDEMIE • Autor: Matěj Stránský
HRDINOVÉ PANDEMIE • Autor: Matěj Stránský

Zatím šijeme

Petra Plemlová, majitelka textilky

Petra Plemlová vítá návštěvu v šatech ladících s rouškou ze stejné látky. „Ráno jsem zjistila, že už nemám ve skříni co na sebe, tak jsem rychle něco spíchla,“ vysvětluje svůj komplet. Vyrobit ho zabralo majitelce textilky Unuo v jihočeském Táboře necelou půlhodinu. Stejnou svižnost a pohotovost projevila v pondělí 16. března celá její firma. Hlavním sortimentem firmy Unuo jsou nepromokavé dětské bundy a kalhoty. Když se ale ono pondělí Petra Plemlová s kolegyněmi dozvěděly o alarmujícím nedostatku roušek, změnily nastavení šicích strojů a začaly zkoušet a hledat nejlepší střih na produkt, který byl do té doby pro ně zcela neznámý.

Přispět - udržet se nad vodou. (Petra Plemlová)
Přispět - udržet se nad vodou. (Petra Plemlová)

„Bylo by nemorální je nešít, když to dokážeme v lepší kvalitě a větším množství než lidé doma,“ říká o přesměrování výroby na potřebné zboží Plemlová. Kromě morálky bylo rozhodnutí šít roušky pro textilku Unuo dobré i z čistě existenčních důvodů. Plemlová chce za každou cenu udržet svou firmu nad vodou. Pracuje tu 50 lidí, mnoho z nich jsou matky samoživitelky, pro které je každý výpadek v příjmech velká rána. Ústní rouška je teď žádané zboží.

V praxi to v táborské textilce funguje tak, že v běžné směně se šijí roušky na prodej, každý den jich firma vyprodukuje zhruba dva tisíce kusů. Lidé je kupují přes e-shop nebo je mají objednané nemocnice či město, které je pak dál distribuují. Po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].