Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Výpravy s Peňásem

Jiří Peňás: Výpravy pro starší a pokročilé
Jiří Peňás: Výpravy pro starší a pokročilé

Správně vybraný bedekr šetří čas a peníze, ale kdo si chce z cest taky něco odnést, potřebuje znát příběh. Jiří Peňás o téhle zásadě ví a příběhy vyprávět umí. Jeho knížka Výpravy pro starší a pokročilé sice nevyjmenuje památky ani nevysvětlí cestu na nádraží, přesto turistickým průvodcem vlastně je, průvodcem po příběhu naší vlasti.

Pokud čtenář splní, případně ignoruje autorovu svéráznou podmínku vetknutou už do názvu, čeká ho docela zábavné čtení o místech, kde už byl nebo kam by se mohl vypravit. Nevyřčenou podmínkou číslo dvě je chtít se od Peňáse poučit, protože poučuje rád a hodně. Kdo to přijme, dočká se i bonusu v podobě určitého napětí. Krátké texty vznikaly původně pro blog a z knihy není jasné, jak si autor cíle svých výprav vybíral, to ovšem není na škodu. Čtenář aspoň po celé čtení zvědavě čeká, kam se s autorem podívá v další kapitole.

Peňás přitom není reportér, který by chtěl zachytit, jak Česko vypadá. Proto někdy nepoznáme, jestli nepodnikl spíš výpravu do útrob své knihovny. O to víc a zaujatěji ale servíruje sdělení, která skládají historický příběh země, jež si zvykla žít spíš přítomností. Přitom jako by si Peňás vytvořil svůj vlastní styl, v němž vyniká zručnost autora: po mnoha letech novinářského psaní ví, jak čtenáře zaujmout, a nevadí mu psát i trochu o sobě, jakkoli brzy tušíme, že to bude vždy v dobrém. Nakonec je rozhodující, že píše živě, vtipně a poučeně. Každá kapitola je trochu jiná, takže ani klipovité pojetí neupadá do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].