Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Hledat spojence, nikoli nepřátele

Co dělat ve chvíli, kdy se na Ameriku řítí zdravotní „tsunami“

Ve Washingtonu se pozornost stočila k ekonomickým opatřením, která mají tlumit dopady pandemie koronaviru. Experti a politici navrhují své preferované nástroje – sahají od snižování daní přes záchranu korporací až po posílání hotovosti přímo občanům. O každém z návrhů má cenu debatovat, ale tato pozornost je nyní špatně zaměřená. Ve svém jádru neprožíváme ekonomickou, ale zdravotní krizi.

Takové rozlišení může na čtenáře působit akademicky. Ale rozumět mu je zásadní pro stanovení správných politických opatření.

V ekonomické krizi může dojít k situaci, kdy lidé přijdou o zaměstnání, a příjmy a ztratí tak možnost utrácet. Říká se tomu poptávkový šok a zažili jsme jej během globální finanční krize roku 2008. Anebo mohou výrobci zvýšit ceny zboží (z různých důvodů), a to se stane pro zákazníky nedostupným. Tomu se říká nabídkový šok a popisuje následky ropné krize let 1973 a 1979. Ovšem situaci, již zažíváme teď, nemůžeme čelit primárně ekonomickými opatřeními. Sledujeme totiž úplné zastavení ekonomiky.

Lekce z Asie

I když dnes máte peníze, tak nemůžete jít do obchodu, do restaurace, do divadla, na sportovní stadion, do obchodního centra, protože jsou tato místa zavřená. Pokud vlastníte továrnu, která ještě nebyla uzavřena ze zdravotních důvodů, tak ji možná budete muset beztak zavřít kvůli tomu, že od dodavatelů nedostanete klíčové součástky nebo nedokážete najít dostatek otevřených obchodů, kde by se vaše výrobky daly prodávat. V těchto podmínkách ekonomiku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].