Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Babišova televize

Pod pláštíkem pandemie připravuje vláda útok proti médiu veřejné služby

V kritických situacích by lidé měli být schopni odložit rozepře a soustředit se na společné řešení problému. Není třeba zacházet do detailu, protože o tom píšeme v jiných textech. Nicméně úvodní věta je podstatná pro pochopení kontextu volby nových členů Rady České televize. Ta totiž probíhala už v čase koronavirové krize, takže jí byla věnována menší pozornost, než by si normálně zasloužila. Toho evidentně ANO, SPD, ČSSD, KSČM a Trikolóra využily, aby do rady prosadily lidi blízké svému vidění světa a kritické ke stávajícímu vedení České televize.

Ne, to není spekulace. Info.cz před hlasováním zveřejnilo dopis, který pro poslance sepsal jejich kolega z ANO Stanislav Berkovec. V něm přesvědčuje kolegy, koho je třeba podpořit a koho ne, a jediné kritérium pro podporu zní: kandidát musí být proti stávajícímu řediteli ČT Petru Dvořákovi. Berkovec byl úspěšný, protože v následné volbě jeho „koně“ získaly podporu.

Potvrdily se tak všechny obavy, že dnešní vládnoucí klika bude chtít televizi dostat pod svou kontrolu. Mohlo by se tedy zdát, že se nic překvapivého nestalo, prostě jako ve všech předchozích případech upřednostňuje vládnoucí síla stranickou loajalitu nad nezávislostí. Přesto je tato volba o něco nechutnější než normálně. Na jedné straně totiž vláda volá po jednotě a odložení politických sporů, na druhé ale zabírá další pozice. Navíc je vzhledem k nemožnosti organizovat protesty snížená akceschopnost občanského odporu. Andrej Babiš tak promeškal další možnost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].