Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Koronavirus mění svět

Propad světové ekonomiky, pátrání po nakažených v Česku, boj s panikou, naděje z Číny...

Autor: Sergei Fadeichev/TASS
Autor: Sergei Fadeichev/TASS

Měl to být hezký výlet po památkách střední Evropy, předčasně ale skončil na infekčním oddělení v pražské Nemocnici Na Bulovce. Dvě jednadvacetileté dívky – Američanka a Ekvádorka studující v Miláně – se na konci února vydaly nejdříve do Vídně, kde přistály letadlem a ubytovaly se tu v hotelu. Když si město prohlédly, odjely autobusem FlixBus do Budapešti a poté se stejnou společností do Brna, kde už měly přes aplikaci Airbnb pronajatý byt.

Už po cestě se ale dívky necítily dobře a vzhledem k epidemii v Itálii se raději chtěly nechat v Brně vyšetřit. Neměly však při výběru šťastnou ruku – dorazily do Úrazové nemocnice, kde se infekce netestují, a když je sestra poslala taxíkem jinam, další putování po cizím městě už vzdaly. Šly si odpočinout do pronajatého bytu a v sobotu ráno nastoupily do poloprázdného autobusu společnosti RegioJet směrem do Prahy. Opět se ubytovaly přes Airbnb, poobědvaly v restauraci a navečer se taxíkem přemístily do nemocnice v Motole, kde udělaly druhý pokus nechat se otestovat. Tentokrát už je zdravotnický personál oblečený do ochranných roušek a brýlí přijal a po předběžném vyšetření je poslal na specializované oddělení na Bulovce.

Výsledky testů, které z laboratoře přišly druhý den, nákazu virem u jedné z dívek potvrdily. V první březnový den roku 2020 tak do Česka přišel koronavirus Covid-19, jehož šíření po celém světě provází kromě zdravotních obtíží také panika, ekonomický útlum a snahy politiků i zdravotníků udržet situaci pod kontrolou.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].