Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Číňané baští netopýry

Jak populistická pravice zneužívá koronavirus

Zdravotničtí experti se snaží zmapovat dopady koronaviru na lidské zdraví. Ekonomové odhadují jeho ekonomické důsledky. Předvídat jeho širší vliv na politiku je ale zřejmě vůbec nejobtížnější.

Historik William McNeill se kdysi pokoušel pochopit, proč domorodci na západní polokouli tak rychle přijali zvyky a náboženství Evropanů. Měl za to, že ústřední roli hrály právě viry. Když domorodí obyvatelé viděli, jak choroby jako neštovice řádí v jejich řadách, ale cizincům se vyhýbají, došli k názoru, že Evropané disponují kulturou a náboženstvím, které by měli přijmout i oni sami.

Tajné laboratoře

Není vyloučeno, že se koronavirus podaří rychle zvládnout a vše poběží dál jako dříve. Pokud ale ne, epidemie může urychlit zásadní politickou změnu.

Populistická pravice se téměř všude snaží spojit nákazu s otevřenými hranicemi a migranty. Nemoc však ve skutečnosti v mezinárodním měřítku rozšířili cestovatelé a turisté, chudí žadatelé o azyl se totiž na luxusních výletních lodích ocitají jenom zřídka. To nicméně politikům nebrání ve snaze krizi zneužít. Italský štváč Matteo Salvini burcoval proti vládě kvůli tomu, že i nadále pouští do země přistěhovalce z Afriky, přestože právě na tomto kontinentě mnoho případů nákazy není. K přísnějším hraničním kontrolám vyzvaly ultrapravicové strany ve Francii, Německu a Španělsku.

Ve Spojených státech míří útoky především proti Číně. Moderátor televize Fox News divákům vysvětlil, že svět se potýká s epidemií, protože čínská…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].