Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Perníkové království

Jaká tajemství sděluje zdejší kanalizace o uživatelích drog

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pondělní ráno. Z víkendového řádění jste se už dali jakžtakž dohromady. Hlava přestala třeštit po množství vypitého alkoholu a vrátila se (doufejme) do správných kolejí. A to i v případě, že jste si dopřáli rauš s nějakou drogou podle svého gusta.

To, že je Česko supervelmocí v užívání alkoholu i rozličných drog od marihuany přes pervitin, kokain, extázi až po amfetaminy a různé další syntetické látky, víme všichni. Trochu záhadně se ale může jevit spojení drogové scény s vodohospodáři. Ti totiž zkoumají vzorky odpadních vod v kanalizaci, které – jak se ukázalo – jsou zdrojem velmi zajímavých informací. Nejde o žádnou novinku. Takzvaný epidemiologický přístup k analýze komunálních odpadních vod (wastewater-based epidemiology, WBE) začal být využíván už na přelomu tisíciletí s tím, že k odpadní vodě se přistupuje jako ke zředěnému vzorku moči. Poprvé byl použit v povodí severoitalské řeky Pád, kdy byl sledován kokain a jeho metabolity. Výsledky odkryly, že náklonnost k této droze je tam násobně vyšší, než se předpokládalo.

Od těch dob se WBE stala rychle se rozvíjející disciplínou a je využívána především jako jedna z metod monitoringu užívání nelegálních drog. Samozřejmě ale přináší i další informace, například o stravovacích návycích, výskytu chorob či užívání léčiv, nikotinu nebo alkoholu.

Devadesát dnů

Zjišťovat to, zda člověk přišel do styku s drogou, ze které se při jejím užití oddělí v lidském těle různé látky, lze testy z krve, moči nebo z vlasů.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].