Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Koho volíš, Agrofert, nebo PPF?

Největší politická výzva pro rok 2020

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Konec roku 2019 přinesl mimo jiné ukázku toho, co nás čeká v nadcházejících dvou letech, tedy v čase zbývajícím do parlamentních voleb. Vedle jednoho monumentu, který dominuje už pár let zdejší politice – Andreje Babiše –, se o slovo přihlásil i další gigant – Petr Kellner. Jeho firma PPF vstoupila do mediálního světa, když koupila nejvlivnější televizi Nova. Jeho Home Credit pak ukázal, jak se chystá ovlivňovat zdejší politiku, média i společnost ve prospěch Číny. Hrozí tedy, že si budeme za chvíli vybírat mezi vládou Agrofertu, či PPF?

Husí kůže

Problém Andreje Babiše je obecně známý. Rozebíráme ho od jeho vstupu na scénu – kombinuje obrovský mediální, politický a ekonomický vliv, který vytváří nebezpečný střet zájmů. Není jasné, kde končí stát a začíná jeho firma Agrofert. Už to není ani v rovině spekulací, i instituce Evropské unie jasně deklarovaly, že Babiš je ve střetu zájmů a poškozuje tím Českou republiku.

Ačkoli jsou problémy jasné, jeho voličům to příliš nevadí. A opozice nebyla schopna ani po šesti letech najít cestu, jak jej když ne porazit, tak aspoň politicky ohrozit. Ve stranách roste napětí. Některé se bojí, aby se vůbec dostaly do sněmovny, jiné znepokojuje, že se růst jejich preferencí zastavil a neblíží se dvaceti procentům.

Do této situace vstoupil Petr Kellner a jeho PPF. Nejdříve výrokem, že je zastáncem návratu tradičních hodnot, a posléze nákupem TV Nova. Na tom všem by ještě nemuselo být nic zajímavého. Pozoruhodnější než samotný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].