Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Klasická modř

Milí čtenáři, zavřete oči, ju? A představte si modrou. Úplně klasickou modrou modrou číslo 19–4052 podle vzorníku Pantone. Classic Blue, barva roku 2020. Líbí? Ju? Firma Pantone vydává vzorník s očíslovanými odstíny. Je jich dohromady skoro pět tisíc a podle čísel se dají na dálku zadávat barvy fasád či plakátů; některé státy mají oficiálně určené číslo odstínu státní vlajky. Na českou vlajku se většinou používá Pantone Reflex Blue C, která je poměrně těsně vedle Classic Blue.

Barvu roku vyhlašuje firma Pantone už od roku 1999, letos pojednadvacáté. Cílem je vystihnout odstín doby nebo tak něco. Ne že by se museli nutně strefit. V roce 2019 to byla korálová oranžová, zářivá a živá. Koráli ovšem spíš umíraly, ju? A letos tedy klasická modrá, kterou vidíte i na této stránce, ju? S tím by neměl být problém, modrá je dlouhodobě celosvětově nejoblíbenější barvou, tahle je navíc nevýstřední a věrná jako modrý oblek, kvalita za rozumnou cenu. Jak řekla Leatrice Eiseman, ředitelka Institutu barev Pantone, který barvu vyhlašuje, je to „solidní modrý odstín, na který se můžete spolehnout“, nebo též „barva, která uklidňuje a spojuje“ a která přináší jistotu lidstvu permanentně „přetíženému a plnému úzkosti“.

Na serveru Fast Company však nesouhlasí a jejich článek má titulek Barva roku je strašná. Přirovnává klasickou modř k televizní klasice, seriálu Přátelé – je podle něj stejně bezpečná, nudná a zapomenutelná jako seriál „o šesti lidech, kteří sedí na gauči a vypadají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].