Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Věda bez hranic

Mladí čeští vědci a vědkyně odcházejí velmi často po škole na zkušenou do zahraničí, někteří i natrvalo. Kolik jich ale je a kde působí, nikdo přesně neví. „Tenhle stav by měla změnit nově vzniklá  platforma Czexpats In Science,“ říká jedna ze zakladatelek Anna Stejskalová.

Tak kolik nás vlastně je? 
(Zleva Anna Stejskalová, Vlaďka Petráková a Markéta Kubánková na setkání Czexpats In Science, prosinec 2018)
Tak kolik nás vlastně je? (Zleva Anna Stejskalová, Vlaďka Petráková a Markéta Kubánková na setkání Czexpats In Science, prosinec 2018)

Expat je označení pro ty, kdo žijí mimo svoji původní vlast. Vy jste spolu s dvěma kolegyněmi založily platformu Czexpats In Science, která mapuje české vědce a vědkyně působící v zahraničí. Je to i váš případ?

Ano. Jsme bývalé spolužačky z Fakulty biomedicínského inženýrství na ČVUT, já pak pokračovala na dublinské Trinity College a na Imperial College London. Teď působím na Klinice ženského zdraví na univerzitě v německém Münsteru, kde se zabývám výzkumem endometriózy. Mimo Česko jsem už osm let. V Německu je i kolegyně Markéta Kubánková, na Max Planck Institutu zkoumá mechanické vlastnosti krevních buněk a vývoj nových metod pro diagnostiku různých onemocnění z kapky krve. A další ze spoluzakladatelek Vlaďka Petráková působí na berlínské Freie Universität, kde se zabývá superrozlišovací mikroskopií a vývojem metod, jak tuto techniku zlepšit.

Všechny jste tedy poměrně vytížené. Proč jste se pouštěly do další práce a založily tuhle platformu?

Loni jsme se ocitly ve fázi kariéry, kdy jsme se rozhodovaly, kde bychom rády ve vědecké práci pokračovaly. Samozřejmě Česká republika se nabízí jako nejpřirozenější možnost. Zjistily jsme ovšem, že nám chybí kontakty a informace, jak tady vědecký systém vůbec funguje. Kontakt s Českem jsme zkrátka po tolika letech ztratily. Takže nás napadlo, že by nejen nám pomohlo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].