Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Máme ještě pět let

S novým vládním zmocněncem pro jadernou energetiku Jaroslavem Mílem o přestavbě Dukovan, ruském riziku a unáhlených rozhodnutích

Jaroslav Míl • Autor: Michaela Danelová
Jaroslav Míl • Autor: Michaela Danelová

Před Vánoci 2017 jste prohlásil, cituji: „Tento stát není schopen po třech měsících odstranit billboardy u dálnice, není schopen postavit Pražský okruh. Nemůžeme očekávat, že bude schopen postavit jadernou elektrárnu.“ Od února jste mužem číslo jedna, který má stavbu na starosti. Co se změnilo?

Můj názor je stále stejný a billboardy vidím denně, když jedu autem. Stát by měl vytvořit prostředí, aby se stavět dalo, ale není tu od toho, aby podnikal. Nové bloky proto nebude stavět stát, ale ČEZ.

V tom není velký rozdíl. ČEZ je ze 70 procent státní a stát bude mít hlavní slovo. Váš tehdejší výrok zněl tak, že pochybujete obecně o zvládnutí takového projektu v Česku, což by leckdo podepsal.

Pokud to někdo může zvládnout, tak ČEZ. Už jen proto, že tam pracují takřka všichni odborníci, kteří s touto problematikou kdy přišli do styku. Navíc to byla tato společnost, která poslední funkční jaderný zdroj v Evropě uvedla do provozu.

Žádný myšlenkový obrat tedy u vás nenastal?

Ne. Ale platí, že aby se tato věc vůbec mohla rozhýbat, je třeba splnit několik podmínek, které jsem při nástupu do funkce definoval.

Jakých podmínek?

Zaprvé že vládnímu výboru, který dostavbu připravuje,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].