Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Kultura

Chvála nejistoty

Seriál Most! je zprávou nejen pro producenty, že český divák zvládne víc, než si myslíme

Když se za normalizace vysílal poslední díl seriálu Nemocnice na kraji města, ulice československých měst se vylidnily. Většina komunistickou realitou znavené populace chtěla vědět, jak extrémně oblíbené dílo Jaroslava Dietla dopadne. Až se bude v pondělí večer vysílat poslední díl seriálu Most!, ulice prázdné nebudou, ale spousta českých hospod bude praskat ve švech. Včetně mostecké knajpy Severka, kde se část příběhu o partičce sociálně slabších svérázů, jednoho Roma a muže přeoperovaného na ženu odehrává.

Osmidílný komediální seriál České televize se od své premiéry stal fenoménem, který tady už dlouho nebyl. Pro českou seriálovou tvorbu je to skvělá zpráva.

Mluvit jinak

ČT u Mostu! hlásí rekordní sledovanost. Povedlo se navíc vybudit touhu po sdíleném zážitku, který ze sledování televize spíše mizí. Fanoušci jsou nadšení a o seriálu debatují taxikáři i docenti. Vyjadřují se k němu obyvatelé Mostu, kteří jsou střídavě pyšní a naštvaní, církev, kterou zlobí figurka faráře-alkoholika, i Romové, jimž vadí z jejich pohledu ponižující pojetí Roma Franty. Obránce tradiční rodiny dráždí transgender postava. Jiné fakt, že ji hraje žena.

Jestli film či seriál se společností něco dělá, se často pozná podle toho, zda se tzv. hlášky stanou součástí běžné mluvy. Ty z …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].