Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Zatím napůl

Jak se daří Králi Šumavy a bratřím Mašínům v komiksu

Jan Novák a Jaromír 99: Zatím dobrý
Jan Novák a Jaromír 99: Zatím dobrý

V komiksových zpracováních československých dějin došlo na dva zásadní příběhy z dob totality. Respektive na adaptace dvojice ceněných historických románů o třetím odboji – Návrat Krále Šumavy od Davida Jana Žáka a mašínovský příběh Zatím dobrý od Jana Nováka.  Jak se události, které bývají svou dramatičností často přirovnávány k westernu a thrilleru, a především jejich protagonisté otiskli do média, jež má nadsázku a práci s populárními žánry přímo v kořenech?

Z hvozdu do tábora

Návrat Krále Šumavy: Na čáře je první díl zamýšlené trilogie, která má obsáhnout čtyři sta stránek stejnojmenného románu Davida Jana Žáka z roku 2012: napínavého příběhu kombinujícího fakta a vzpomínky muže, kterému se podařilo uprchnout z vězení, stát se slavným agentem-chodcem a dnes pobývá v USA.  V úvodním albu zachycujícím léta 1945–1949 si scenáristé Ondřej Kavalír a Vojtěch Mašek – nedávný vítěz cen Muriel – mohou dovolit mnohé; ale jako by jim luxusní prostor svazoval ruce a raději přenechávají iniciativu talentovanému Karlu Osohovi. Nejde o to, že mnohé panely jsou beze slov, ale o to, co nám stihnou o Josefu Hasilovi, budoucím Králi Šumavy, říct.

Je to veselý chlapík se slabostí pro ženy, u nichž má nehledě na malou výšku úspěch (stejně jako u Sboru národní bezpečnosti). Pochází z rodiny, která se neostýchala zabrat majetek po odsunutých Němcích a měla pocit, že má na něj právo. Chtěl sloužit vlasti, ale už po pár měsících se svěřuje parťákovi na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].