Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Autor: Libor Stavjaník
Autor: Libor Stavjaník
Autor: ČTK
Autor: ČTK

DŮM

 Vzlet je zpět

Velkorysost, prostota, optimismus, jasnost, pravdivost, vzlet. Tyhle vlastnosti Tomáše Bati ztělesňuje jeho památník. Stavba má teď zpátky svou původní podobu a od února je přístupná veřejnosti. Podnikatel Tomáš Baťa se zabil v letadle 12. července 1932. Už za rok stál ve městě jeho památník od architekta Františka Lydie Gahury, který byl hlavním tvůrcem nového baťovského Zlína. Stavba měla železobetonovou konstrukci, stěny ze skla a uvnitř byl jediný předmět, osudné letadlo. Dojem byl ohromující. Po druhé světové válce však byla budova přestavěna na Dům umění. Teprve teď se město odhodlalo odstranit pozdější nánosy, sedadla, příčky, jeviště, přístavby, a vše se vrátilo do původního stavu. Autorem rekonstrukce je architekt Petr Všetečka, stavba je teď zase pravdivá a prostá.

ČLOVĚK

Autor: Profimedia, TEMP Rex Features
Autor: Profimedia, TEMP Rex Features

„Splnil se nám sen.“

Návrháři Sachin a Babi Ahluwaliovi pro módní server WWD.com. Jejich třpytivý komplet zvolila Michelle Obama pro letošní Grammy. A oslnila.

VĚC

Budoucnost bez tkaniček

Firma Puma představila nové boty Puma Fi, které se samy zavazují. Na místě obvyklého šněrování je krabička a v ní ukrytý motorek, který boty utahuje. Spouští se buď dotykem prstu, nebo přes aplikaci v mobilu. Baterie je zabudovaná v podrážce. Podle sloganů Pumy jsou to boty budoucnosti. Takže už nikdy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].