Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Souboj s vizionáři začíná

NÚKIB trvá na svém varování a Huawei „zvažuje kroky“

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) odpověděl ve čtvrtek v poledne na dopis společnosti Huawei. Čínská firma v něm protestovala proti tomu, že ji úřad ve svém nedávném varování nazval hrozbou pro bezpečnost českého kybernetického a telekomunikačního prostředí. Huawei, který všechna podezření na možné využívání jeho technologií čínskými tajnými službami odmítá, považuje uvedení svého jména v textu NÚKIB za diskriminační. Úřad však podle informací Respektu firmě odpověděl, že na svém varování trvá a používání výrobků od Huaweie představuje hrozbu pro českou bezpečnost.

Huawei nyní podle vyjádření ředitele pobočky pro Česko a Slovensko Radoslawa Kedzii „zvažuje další kroky“. Společnost Huawei podle Kedzii analyzovala, že varování NÚKIB má velký dopad na pověst firmy ve světě, zaznamenalo ho prý prostřednictvím médií a reakcí zahraničních úřadů na sedm set milionů lidí. „Nechceme jít do střetu, chceme s NÚKIB jednat,“ říká Kedzia. Přes vstřícný závěr jeho prohlášení je zřejmé, že Česko obranou svých sítí vstoupilo do souboje, který dnes provází čínské snahy o globální vliv.

Nezbytná důvěra

Jedním z hlavních důvodů, proč NÚKIB varoval před Čínou, jsou tamní zákony, jež ukládají státním i soukromým firmám spolupracovat s čínskou vládou a jejími tajnými službami. Čínská vláda sepsala už před šestnácti lety novou vojenskou strategii nazvanou Tři způsoby války, která říká, že klasické zbraně se přežily a příští válka se bude odehrávat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].