Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kanada to zařídí

Česká stopa v příběhu světoznámé Pákistánky Asii Bibi

Pákistánská křesťanka Asia Bibi, která osm let čekala ve vězení na výkon trestu smrti za údajné rouhačství proti muslimské víře, zůstává stále v Pákistánu. Po svém definitivním lednovém osvobození, kdy se předpokládalo, že rychle odjede, jí tamní úřady překvapivě pořád neumožnily vycestovat. Místo toho Bibi přesunuly z neznámého místa poblíž hlavního města Islámábádu do přístavního Karáčí, kde ji podle rodinného přítele Amana Ulláha drží pod dozorem v jedné místnosti, kterou odemykají jen v době jídla.

Bibi žádala o azyl v několika zemích, v Česku ne, věc se tu ale řešila. Lidovci totiž vyzvali vládu Andreje Babiše, aby zvážila možnost azylu pro Asiu Bibi, vybraní ministři se tím podle informací Respektu zabývali. Zapojeno bylo především ministerstvo vnitra a částečně ministerstvo zahraničí. České tajné služby pomoc Bibi nedoporučily s ohledem na to, že to může vyvolat silné protesty náboženských extremistů v Pákistánu, které s Bibiiným osvobozením nesouhlasí.

Jejich cílem mohla být údajně česká ambasáda v Islámábádu, tajné služby se bály, že by se ji nemuselo podařit ochránit před hněvem ulice. Druhým argumentem měl být osud české pašeračky drog Terezy H., která je v pákistánském vězení. Soud s ní je v běhu, pomoc Bibi, tvrdily tajné služby, by ji mohla ohrozit na životě. Ministři se k těmto obavám nakonec přiklonili, neformálně řešená možnost, že by Bibi mohla dostat azyl v Česku, tak spadla pod stůl.

Vstříc jí ale naopak vyšla Kanada. Útočiště zde našly už její…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].