Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Jak napravit škody

Antisemitismus se islámem šíří jako rakovina

V minulých týdnech se pozornost soustředila na dvě nové demokratky v Kongresu – Ilhan Omar a Rashidu Tlaib. Obě jsou muslimky a kritizovaly Izrael a jeho nejvášnivější příznivce v USA. Jejich tweety a komentáře byly podle některých názorů nikoli obyčejnou kritikou Izraele, ale spíše důkazem o sílícím antisemitismu nové levice.

Nevím, co nosí obě kongresmanky v srdci. Jsem však přesvědčen, že muslimové by o těchto věcech měli mluvit velmi uvážlivě, jelikož antisemitismus se islámským světem šíří jako rakovina. (Omar a Tlaib to samozřejmě nezpůsobily, měly by však toto jedovaté klima vnímat.) Liga proti hanobení provedla v roce 2014 ve více než stovce zemí průzkum, tázala se na postoje k Židům. Ukázalo se, že antisemitismus je mezi muslimy dvakrát častější než mezi křesťany a je mnohem více rozšířen na Blízkém východě než v Severní i Jižní Americe. V zemích, jako je Francie, někdy dokonce tragicky přejde od pocitů k činům a změní se v teroristické útoky na Židy, a dokonce na děti.

Možná překvapí, že tak to nebývalo vždy. V minulosti byl muslimský Blízký východ k Židům většinou pohostinný, a to i v dobách, kdy křesťanská Evropa Židy zabíjela nebo je vyháněla. Velký historik Bernard Lewis mi kdysi řekl: „Lidé vědí, že po druhé světové válce odcházely statisíce Židů do arabských zemí. Ale jen málokdo se ptá, jak je možné, že v těchto zemích žilo tolik Židů.“

Lewis ve své významné knize The Jews of Islam (Islámští Židé) zdůrazňuje, že ve středověku, kdy byla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].