Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Sedm mužů bez vaginy

Nenápadný půvab jedné fotografie

Fotografie, na níž ministr zdravotnictví Adam Vojtěch spolu s premiérem Babišem a dalšími pěti (bůhvíproč zamračenými) muži slavnostně zahajuje provoz alternativního porodnického centra v pražské Nemocnici Na Bulovce, vyvolala minulý týden vlnu nevole. Ušetřeme teď ministra Vojtěcha, který snímek zveřejnil, dalších jízlivých poznámek, schytal jich na sociálních sítích už dost. Že se na záběru vyskytují jen muži, se ve společnosti s převahou pánů v řídících rolích zkrátka může stát. A snad má pravdu přednosta gynekologie Bulovky, když tvrdí, že ženy stály hned opodál a „koukaly se na nás“. O pravém stavu (ne)rovnováhy mezi pohlavími v českých zemích výstižněji svědčí něco jiného: totiž fakt, že ani v tak marketingově zdatném soukolí, jako je hnutí ANO, nikoho nenapadlo, že zveřejnit takovou fotku je prostě trapas.

Ženy a muži

Možná je budete znát, ale připomeňme si raději pár základních faktů. Porod dítěte je činnost, při níž žena doširoka roztahuje svou vaginu, tedy část těla, kterou všechny kultury na světě vnímají jako nejintimnější část její fyzické schránky. Obvykle má přístup jen prověřený partner.

Protože porod neprobíhá vždy hladce, bylo třeba vyvinout expertní obor, který dokáže řešit případné komplikace. Z neznámého důvodu mu v Česku dominují muži, tvoří přes šedesát procent všech porodníků. A porodní asistentky,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].