Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Sezóny srdce. Collage in adagio. Rozhovor Karla Hvížďaly

Josef Topol

Josef Topol: Sezóny srdce. Collage in adagio. Rozhovor Karla Hvížďaly
Josef Topol: Sezóny srdce. Collage in adagio. Rozhovor Karla Hvížďaly

První dubnový den roku 2015 oslavil dramatik, básník a překladatel Josef Topol osmdesátiny a dva a půl měsíce nato zemřel. Krátce před jubileem mu tehdy v nakladatelství Torst vyšel obsáhlý soubor příležitostných textů O čem básník ví – a nejrozsáhlejší oddíl obsahoval jeho rozhovory pro tisk. V době vydání souboru už přitom devět let leželo v rukopise interview knižního rozsahu, které s Topolem v letech 2002–2005 vedl Karel Hvížďala.

Když však text předložil Topolovi k autorizaci, dramatik jej zakázal publikovat; důvodem, soudí tazatel, byla publicita, kterou by kniha mohla vyvolat a jíž se Topol velmi obával. Autorův syn Jáchym s tříletým odstupem od otcovy smrti svolil k vydání, a tak světlo světa spatřila kniha Sezóny srdce, která dosud nejuceleněji dává nahlédnout do nitra jedinečného tvůrce a člověka.

Trojdomá stavba

„Jenom jsem Josefa Topola poslouchal, trpělivě čekal na to, co v něm uvízlo a neodvál čas, občas mu něco připomněl a o něco požádal, vrátil ho zpět k tématu, a pak jsem se z toho všeho snažil složit mozaiku, která by nám ho pomohla aspoň trochu přiblížit. Nesnažil jsem se vzpomínky ani řadit příliš chronologicky, neboť v každém člověku jsou uloženy podle jiného a pro něj důležitějšího klíče,“ píše Hvížďala v úvodním slově. Pro vnímání knihy jsou to důležitá slova – stejně jako podtitul

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].