Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Autor: Profimedia, BSIP
Autor: Profimedia, BSIP

Sociální demokracie a hnutí ANO se nakonec dohodly, že pro příští rok nebude koalice prosazovat obědy zdarma pro všechny děti. Místo toho se má ztrojnásobit částka ve stávajícím dotačním programu ministerstva školství na obědy zdarma pro děti z chudých rodin.

„Je to nezávislý úřad. Tlačit na něj nebudeme.“

Vicepremiér Richard Brabec (ANO) před jednáním vlády, na kterém se probírala stížnost čínské technologické firmy Huawei. Ta po varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), že technologie této firmy představují bezpečnostní riziko, hrozí Česku soudy či arbitráží. Vláda nakonec došla k tomu, že po NÚKIB změnu rozhodnutí žádat nechce a nemůže, a na dopis Huaweie má odpovědět sám úřad.

vysoké školy

Historici kritizují UK

Více než šedesátka historiků z Akademie věd ČR a několika univerzit nesouhlasí s tím, jak rektorát Univerzity Karlovy řeší údajné plagiátorství bývalého prorektora Martina Kováře. Akademici zpochybňují oba posudky, které si nechal vypracovat rektor Tomáš Zima, podle nichž Kovář cizí texty nekopíroval. Podle historiků není omlouvání Kovářových chyb jeho zásluhami dobrým příkladem pro studenty. Kauza může podle signatářů prohlášení do budoucna negativně ovlivnit vědeckou praxi i nároky kladené na samotné studenty.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].