Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

S Láskou na Zemana

Pokud senátoři zvažují žalobu na prezidenta, je to dobře bez ohledu na průchodnost takového návrhu

Miloš Zeman vítězí v prezidentských volbách, leden 2018; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Miloš Zeman vítězí v prezidentských volbách, leden 2018; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Skupina senátorů vedená Václavem Láskou se chystá podat ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. I když se do ní chystají zařadit i jiné přehmaty, základem se má stát postup Hradu vůči některým soudcům, které se snažil kancléř Vratislav Mynář ovlivnit. Řeč je tedy o událostech, které zjistil právě Respekt. A pochopitelně se nabízejí dvě základní otázky: Má návrh šanci projít? A nastala teď vhodná chvíle k podání žaloby?

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Obě otázky spolu přímo souvisí. Návrh zřejmě nemá dobré vyhlídky na přijetí, ale jestli někdy byl čas jednat, pak je to nyní. Už roky sledujeme neustále se opakující scénář: prezident nedodržuje ústavu, vulgárně uráží názorové oponenty i občany, kteří ho nevolili, nectí pravidla, útočí v zájmu cizích států na klíčové tuzemské instituce, napadá média atd., jakmile se ale pokusí někdo polemizovat s ním nebo ho upozornit na potřebu dodržovat zákony, vyrojí se hned desítky hlasů: Snaha o cenzuru, útočí na prezidenta, konec demokracie… Paradoxně pak tito nejvášnivější stoupenci z KSČM a SPD navrhli zákon, který by kritiku hlavy státu trestal. Podle klasického pravidla: Přátelům vše, nepřátelům zákon.

Český systém nenabízí mnoho řešení, jak se s prezidentem, který nedodržuje pravidla, vypořádat. Pokud tedy senátoři zvažují žalobu, je to bez ohledu na průchodnost takového návrhu dobře. Minimálně to ukáže, že tu je i část zákonodárců, která není ochotná přihlížet stále znepokojivější situaci. Bude to také příležitost sledovat, jak to tu kdo s dodržováním pravidel myslí vážně. Máme totiž přebytek politiků, kteří jsou připraveni s rychlostí kulometu sázet silácké výroky na adresu squatterů z Kliniky, když ale přijde na silnějšího hráče, dobrovolně se stočí v rohu do klubíčka a mlčí.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].