Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Útok proti demokracii

Americký impeachment je součástí znepokojivého světového trendu

Proces odvolání Donalda Trumpa se může na první pohled jevit jako úzce specifický americký problém. Když se ale rozhlédneme po světě, zjistíme, že je ve skutečnosti součástí znepokojivého trendu. V jedné zemi po druhé jsme svědky nevídaných útoků proti ústavám, institucím, normám a hodnotám, které dávají demokracii sílu i smysl.

Všimněme si, co se děje ve světě ve chvíli, kdy Kongres debatuje o obviněních proti Trumpovi. V Indii, největší světové demokracii, schválila vládnoucí strana bezprecedentní zákon o občanství, jenž zvýhodňuje některá náboženství před jinými, především ovšem před islámem. Opatření široce kritizují lidskoprávní organizace a jeden indický intelektuál ho popsal jako „velký skok směrem k proměně ústavní demokracie v neústavní etnokracii“.

To se děje zároveň s iniciativou prosazovanou zjevně proti muslimům v jednom z indických států tímtéž hnutím hinduistického nacionalismu. Dva miliony občanů byly zbaveny občanství na základě neschopnosti prokázat se patřičnými dokumenty – v zemi, kde většina obyvatel psanou dokumentací většinou nedisponuje. Vláda již začala pro tyto lidi budovat věznice.

Izrael, jenž se obvykle chlubí tím, že je stabilní demokracií v moři diktatur, se zdá být paralyzovaný i polarizovaný a míří ke třetím volbám během jediného roku. Ještě více zneklidňující je ale skutečnost, že Benjamin Netanjahu a jeho strana začali divoce útočit proti izraelskému právnímu systému, který, jak tvrdí, se proti nim spikl. Netanjahu ve skutečnosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].